Ontspullen voor rust in je hoofd en huis- 11 tips - Reiki 1-2-3 cursus

Ontspullen voor rust in je hoofd en huis- 11 tips

Ontspullen in huis zorgt voor meer rust in je hoofd. Een opgeruimd huis = een opgeruimd hoofd. Probeer het maar eens! Ik geef je 11 tips om met ontspullen te beginnen.

Door spullen weg te doen, wordt je leven lichter. Hoe meer spullen je verzamelt, hoe groter de ballast die je met je mee draagt. Al die spullen staan stof te happen en dragen energie met zich mee.

Wist je dat iedereen die een boek in handen heeft gehad, wat energie achter laat op het boek. Al die energieën zet jij in je boekenkast. Als je dat met 10, 20, 30 boeken doet. Moet je eens kijken hoeveel energie er vanuit die boekenkast komt.

Stof houd ook energie vast. Elke keer dat je visite in je huis hebt, laten ze wat van hun energie achter en dat gaat vast zitten aan spullen, tenzij je ALLES continu af sopt.

Hoe minder spullen je hebt, hoe makkelijker het is om alles schoon te houden. Dan bedoel ik dus niet alleen schoon van stof, maar ook schoon van energie.

Zelf merk ik dat een ruimte opruimen, veel weg gooien en opgeruimd en schoon achter laten, echt letterlijk ook rust en ruimte geeft. Je hoeft niet gelijk het hele huis op de kop te zetten. Gewoon ergens beginnen, kies een ruimte en begin eraan.

Tip 1: Doe alles weg waar je een jaar niet naar omgekeken hebt

Deze tip kreeg ik van mijn tante. Alles wat je een jaar niet naar om gekeken hebt, ga je het komende jaar ook niet missen, dus gooi het weg. Nu mag je natuurlijk best een klein doosje met herinneringen bewaren, maar het meeste waar je een jaar niet naar om gekeken hebt, kan echt weg.

Tip 2: Maak een “mag misschien weg doos”

Maak een “mag misschien weg doos” voor alle spullen die eigenlijk weg zouden moeten kunnen, maar je niet over je hart kunt verkrijgen om het ook daadwerkelijk weg te doen. Schrijf de datum van vandaag op de doos. Zet de doos weg in de garage, schuur, zolder. Als je een jaar later de spullen niet gemist hebt, mogen ze alsnog weg.

Deze tip werkt vooral ook heel goed bij onze kinderen. Zij hebben zo veel moeite met spullen weg doen. Dan doe ik het in een vuilniszak of een doos en zet het een paar maanden in de garage. Hebben ze het niet gemist, dan gaat het alsnog weg.

1 ding… dan niet meer in de doos of zak kijken! Anders ga je weer twijfelen!

Tip 3: Begin met ruimten waar je veel bent

Begin met je woonkamer of je eigen slaapkamer. Daar merk je het snelste resultaat. Begin dan ook met dingen die in het oog springen, die los staan of die in een open kast staan. Daarna begin je pas met het uitmesten van je kasten. Hoe meer je resultaat ziet en merkt, hoe meer je gemotiveerd bent om ook de “lastigere” ruimten te doen, zoals de schuur, garage, zolder.

Tip 4: Ontspul je keuken en voorraadkast

Heb jij ook keukenkastjes vol met ‘over de datum’ voorraad? Haal het kastje helemaal leeg. Check van alles de houdbaarheid en doe weg wat over de datum is. Kom je voorraad tegen die je never nooit gaat opmaken, omdat je het gekregen hebt? Doe een ander er een plezier mee!

Wij hebben nu in het kerstpakket ook voedsel zitten dat wij zelf nooit op zullen eten. Zoals de tomatensoep met ballen, terwijl we vegetariërs zijn. Dan geef ik het weg aan iemand die wel vlees eet.

Tip 5: Verkoop apparaten die je nooit gebruikt

Heb je ook een broodbakmachine in de garage staan, omdat het je zo heerlijk leek elke dag vers brood zelf te eten. In de praktijk blijk je nooit een brood te bakken. Zet op Marktplaats! Jij wat geld en minder spullen, een ander blij met de broodbakmachine (die mogelijk daar ook in de garage belandt ;-))

Dit geldt voor veel meer apparaten dan alleen de broodbakmachine. Welk apparaat heb jij staan dat je nooit gebruikt? Een hometrainer, een sapcentrifuge?

Tip 6: Geluk zit niet in spullen

Echt geluk zit niet in spullen. Geluk zit in ervaringen, in mooie momenten samen beleven. Als je later 90 jaar bent en je kijkt terug op jouw leven, dan denk je niet terug aan al die spullen, dan denk je terug aan de mooie, gedenkwaardige momenten in je leven. Ik weet zeker dat daar geen spullen bij zitten.

Tip 7: Vraag je bij elk item af “word ik hier echt gelukkig van?”

Japanse opruimexpert Marie Kondo heeft een heel mooi uitgangspunt bij het beslissen wat mag blijven en wat weg mag. Houd een item vast en voel “does this bring a sparkle?” oftewel voel je echt een sprankel, iets wat je heel blij maakt. Zo nee, doe het weg. Zo ja, mag het blijven.

Tip 8: Doe het gelijk in een vuilniszak

Heb je besloten dat iets weg mag? Doe het gelijk in een vuilniszak. Daarmee voorkom je dat je het later nog een keer in je handen hebt en weer gaat twijfelen.

Tip 9: Geef weg

Alles wat je zelf niet meer nodig hebt, kun je wellicht een ander heel blij mee maken. Het geeft je ook nog eens een heel goed gevoel om spullen weg te geven. Dit heeft dus een drie dubbele impact: je krijgt zelf meer rust en ruimte door dingen weg te doen, je krijgt een goed gevoel van het geven én je maakt een ander gelukkig.

Tip 10: Maak een foto en doe het origineel weg

Soms wil je iets niet weg doen, vanwege de herinnering die eraan zit, maar is het item zelf een sta in de weg. Maak dan een foto ervan en doe het origineel weg.

Ook dit werkt erg goed bij kinderen die geen afstand kunnen doen van bijvoorbeeld hun knutselwerken. Ik maak er een foto van en dan gaan ze er (morrend) mee akkoord dat het origineel weg mag. Uiteindelijk hoor je ze er nooit meer over.

Zo werkt het ook met jouw eigen spullen. De foto voelt als goed genoeg, daarmee blijft de herinnering bewaard.

Tip 11: 1 erin, 1 eruit

Koop je iets nieuws voor in huis? Gooi dan direct ook iets weg. Zo voorkom je dat je langzaam aan steeds meer spullen verzameld.

Als je al erg veel spullen hebt, kun je zelfs kiezen voor 1 erin, 2 eruit.

Ga jij enthousiast met deze tips aan de slag? Doe 1 project / ruimte / kast tegelijk. Meerdere kleine stapjes maken ook een groot verschil! Dus houd het overzichtelijk voor jezelf en begin gewoon ergens.

Liefs,